De koelkast. Iedereen heeft hem in huis en iedereen ziet er de gemakken van in. De geschiedenis van de koelkast gaat echter al heel wat jaren terug en is voor veel mensen niet bekend. Want wie heeft de koelkast eigenlijk uitgevonden? En op welke manier gebeurde dit? Het is interessant om meer te lezen over jouw favoriete en meest gebruikte apparaat in huis. Wie weet brengt het wel nieuwe weetjes met zich mee om te vertellen als je een gezellige avond met vrienden samen zit. Onderstaande informatie zorgt ervoor dat jij de feiten op een rijtje hebt voor jouw avond.

De eerste koelkast van Albert Einstein

De eerste koelkast bestond uit houten dozen, waarbij aan de binnenkant een laag van tin of zink te vinden was. Ook werden er materialen gebruikt die het smelten van ijs konden vertragen. Pas in 1911 kwam de eerste koelkast op de markt zoals wij hem nu kennen. General Electric heeft deze geproduceerd. De koeltechnieken werden pas verbeterd toen Albert Einstein zijn hersenen erop losliet. Vanaf dit moment konden er ook betaalbare modellen geproduceerd worden en was er minder geluidsoverlast. Echter kostten de koelkasten veel, waardoor deze alleen voor de rijken toegankelijk waren.

De massaproductie was geboren

Einstein verkocht zijn patent uiteindelijk aan Electrolux, de fabrikant die de technieken verder ontwikkelde en de koelkast in de massaproductie liet komen. Hierdoor werden de modellen ook toegankelijk voor een groter publiek. De absorptietechniek die in de koelkasten werd gebruikt, wordt nog altijd toegepast op plekken waar geen elektriciteit te vinden is. Hij is daarmee ook de grondlegger voor de koelkasten op boten en in caravans. De stilte van de koelkasten heeft er ook voor gezorgd dat ieder huishouden de noodzakelijke koelkasten aangeschaft heeft en soms zelfs meerdere modellen in huis heeft staan.